Torsdagstips inför fastan

av | 11 feb 2021

”År 2021 kan det kännas lockande att hoppa över fastan och gå direkt till påskdagen. Så många har fått avstå så mycket under snart ett år. Ändå, kanske är det just nu vi kan få hjälp av fastetidens texter och teman: ”Prövningens stund”, ”Den kämpande tron” och ”Kampen mot ondskan”. Det ljusnar  mitt i fastan med ”Livets bröd” och ”Bebådelsen”. Den stora soluppgången är inom räckhåll! Låt oss därför ta emot fastan som en särskild nådegåva detta år. Låt oss be om förnyad kärlek till den värld som Jesus dog och uppstod för.”

Så skriver Equmeniakyrkan på sin temasida för fastan. Det kanske är just i år som det är som nyttigast för oss att uppmärksamma fastan.

Man kan välja att avstå från något man är van att ha; kött, sötsaker, shopping, skärmtid. Skapa utrymme i vardagen, skapa utrymme i sinnet. Det gör något med en att skala av.

Man kan också välja att tillföra goda vanor; en stilla stund, andlig läsning, ge pengar till välgörenhet och mycket mer.

En sak jag tänkte göra är att läsa Ylva Eggehorns fastebok ”Rötter och Krona”. Antje Jackelén, ärkebiskopen, har valt ut den som årets fastebok. Ylva Eggehorn tar med oss på en fastevandring bland träden: – både träd som hon mött i verkliga livet och träd som hon har läst om.

”I Bibeln är träden den genomgående djupa andrastämman som låter oss förstå att människan inte är ensam i Guds skapelse. Genom poesi och prosa förmedlar Ylva Eggehorn trädens hoppfulla budskap: sörj ordentligt så att det blir plats för något nytt, spara på krafterna så att du kan rusta dig och ladda om, sluta jaga näring där den inte finns, gå på djupet så att du kan växa. Du kan återfå dina rötter, din krona.”

Boken finns att köpa på bland annat Nya musik, de brukar vara snabba på att skicka beställningar!